Efecte pozitive postelectorale

Pe lângă campania murdară și denigratoare, manipulări, dezinformare, fraudă electorală de proporție  și aferent rezultatului alegerilor prezidențiale, îmi propun să tratez un subiect care aparent pare imposibil. Vreau să extrag din toată scama din ultimele două săptămâni niște efecte postelectorale care le critic ca fiind totuși pozitive, încercând să sprijin cetățenii care îngheață în PMAN și în fața la CEC, care s-au mobilizat în diasporă, care au trăit cu sufletul la gură și au așteptat o schimbare – o nouă șansă pentru Republica Moldova. Consider că s-ar putea de punctat următoarele concluzii:

  • Apare pe scena politică din Republica Moldova un nou Lider integru cu o pondere și un sprijin impresionant. Constatăm că d-na Maia Sandu a realizat un succes pe care alți politicieni nu reușesc să-l atingă de-a lungul unei cariere, este un PAS foarte mare pentru dumneaei, sincere felicitări!
  • Scorul obținut de d-na Maia Sandu ca forță politică pro-europeană este surprinzător. Este pentru prima dată în Republica Moldova cînd o formațiune politică de centru-dreapta capătă susținerea unui electorat imens într-o perioadă atît de scurtă.
  • Este o lecție dată de domnul Andrei Năstase politicienilor de la Chișinău. Poți renunța la propriile ambiții politice pentru a te consolida ca putere comună într-o luptă determinantă. Vă Mulțumim pentru că v-ați retras candidatura pentru un interes general al societății în raport cu ambițiile personale, a fost o decizie înțeleaptă.
  • Cetățenii Republicii Moldova de peste hotare au dat dovadă că le pasă și că sunt o putere care se poate impune decisiv, atât în cadrul acestor alegeri, cât și pe viitor. Este pentru prima dată când diaspora se mobilizează atât de bine și merg la vot într-un număr atât de mare. Vă mulțumim pentru că n-ați rămas indiferenți de viitorul acestei țări, pentru că prin gestul vostru ne-ați încurajat pe Noi, cei de acasă, să credem că putem învinge. Îmi exprim recunoștința față de d-na Anastasia Condruc, inițiatoarea grupului „Adoptă un Vot”, ați creat o platformă importantă care a permis consolidarea moldovenilor de pretutindeni. Efortul vostru nu a fost în zadar, plecăciuni până la pământ pentru demnitate, patriotism și curajul de care ați dat dovadă, sunteți Eroii adevărați ai acestei Națiuni!
  • Învestirea lui Iogor Dodon la președinție poate însemna o moarte lentă a PSRM – partidul de stînga cu cel mai mare electorat. Președintele țării trebuie să fie în totalitate independent și apolitic. El nu poate reprezenta un partid politic sau un grup de interese, trebuie să fie vocea tuturor cetățenilor și înafara tuturor intereselor, fie ele oligarhice sau strict politice.
  • Odată cu încheierea primului tur de scrutin electoral constatăm ponderea reală a celorlalți „lideri” și partide politice. Rezultatele obținute de Mihai Ghimpu (PL), Iurie Leancă (PPEM), Dumitru Ciubașenco de mână cu Renato Usatîi (PN), Maia Laguta etc. demonstrează că acești „lideri” nu sânt decât niște pioni pe scena politică. O bună parte dintre ei, cum ar fi Mihai Ghimpu sau Iurie Leancă pot să dispară pentru totdeauna din politică. Neavând nici o șansă – nu s-au retras în favoarea puterii de centru-dreapta, au reconfirmat definitiv și irevocabil că sunt fideli stăpânului lor.
  • CEC a arătat în mod convingător că nu este în stare să asigure desfășurarea unor alegeri libere și corecte, că nu sunt independenți și nu pot conforma adevărul juridic la cel obiectiv, solicitând  modificări legislative Parlamentului. Faptul că nu au ajuns buletine de vot peste hotarele țării, nu li s-a permis studenților să voteze la locul de studii, nu s-au deschis secții de votare suplimentare acolo unde erau necesare –  denotă ideea că trebuie modificat codul electoral în regim de urgență. Sper că e pentru ultima dată cînd alegerile se desfășoară în așa hal, tragem concluzii ca să nu călcăm de două ori pe aceeași greblă. DAȚI-VĂ DEMISIA!

——————————————————————————————————————

PS.  Este primul meu articol în mediul online, nu judecați aspru, Vă Mulțumesc!

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *