Despre Limba Română în Republica Moldova

Fatal error: No such language „Moldovenească“! Did you mean: „Română“  ?

Încă fiind student pe băncile Facultății de Drept mi-am propus să ticluiesc un articol despre limba vorbită în Republica Moldova, dat fiind faptul că am abordat acest subiect și la anumite materii aflându-mă la studii în România.  Întrebarea fundamentală care ia naștere din această dialectică perpetuă din ultimii 30 de ani a unui popor ce se pretinde a fi independent și are dreptul la autodeterminare: „Totuși, de ce limba vorbită pe teritoriul acestui stat este limba română ?”. Care sunt premisele juridico-istorice a ipotezei că în Republica Moldova limba vorbită este anume cea română și ce argumente avem în susținerea acestui fapt.  De curând a fost celebrată sărbătoarea națională din data de 31 august, Ziua Limbii Române, iar noi suntem obligați de a onora limba de stat nu doar o singură zi, ci pe parcursul întregului an. Astfel, în acest sens, îmi propun să scot în evidență argumentele științifice pe care se întemeiază punctul meu de vedere și să casez miturile despre aşa-zisa „limbă moldovenească”.

Read more

Votul uninominal și mixt. Ediție critică

„Dacă votul nostru ar putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lăsa să votăm.” — M. Twain

La data de 5 mai 2017, Legiuitorul Republicii Moldova votează în primă lectură două proiecte de lege care au același obiect de reglementare – modificarea Codului Electoral. Primul proiect de lege poartă denumirea generică de Legea privind votul uninominal, inițiat de Partidul Democrat, cel din urmă – Legea privind votul mixt, inițiat de Partidul Socialiștilor. În conformitate cu proiectul de lege privind votul uninominal Comisia Electorală Centrală va constitui 101 circumscripții uninominale permanente care acoperă întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv secțiile de votare de peste hotare, cît și localitățile din Stânga Nistrului. O circumscripție uninominală se va forma din mai multe localități învecinate ale unei unități administrativ-teritoriale. Alegerea deputaților se va desfășura după principiul: o circumscripție – un mandat – un deputat, în baza sistemului majoritar. În conformitate cu proiectul de lege privind votul mixt, inițiatorii propun ca 51 de deputați să fie aleși potrivit sistemului actual – reprezentare proporțională pe liste partid + 50 de deputați pe circumscripții uninominale. Succint vorbind, sistemul mixt înaintat de PSRM reprezintă o comasare a sistemului actual de vot cu cel uninominal inițiat de PD. Un oarecare sistem de vot reprezintă mecanismul prin care o societate democratică își alege autoritatea și, în sine, nu poate fi bun sau rău. Pornind de la această premisă nu-mi permit să critic un sistem de vot ca atare, uninominal sau mixt. Voi încerca să tratez modificările Codului Electoral din mai multe puncte de vedere, este oare o schimbare oportună și necesară pentru Republica Moldova sau o nouă tentativă de a manipula societatea și a submina democrația.

Read more

Liberalizarea capitalului și Stimularea fiscală. Viziune critică

La data de 15 decembrie 2016, Parlamentul Republicii Moldova (organul reprezentativ superior al poporului) examinează și ulterior votează, în primă lectură, un proiect de lege: „Liberalizarea capitalului și Stimularea fiscală”, care la prima vedere pare inofensiv, dar trezește niște suspiciuni rezonabile, pentru că e promovat în grabă de către coaliția de guvernare majoritară din Parlament,  în frunte cu Președintele Parlamentului, Andrian Candu și deputatul PDM, Sergiu Sîrbu.  Îmi propun să analizez destul de subiectiv conținutul, impactul, incidența și efectul proiectului de lege. Read more